ProfiVLD
ProfiVLD ProfiVLD

Záhradnícka 6

058 01 Poprad

Tel. kontakt

052/7763792

ProfiVLD ProfiVLD
  • Domov
  • Pre pacientov
    • Chcem sa objednať
    • Chcem predpísať lieky
  • Ordinácia
    • Výkony a cenník služieb
  • Užitočné články
  • Kontakt
  • OBJEDNANIE ONLINE
OBJEDNANIE ONLINE

Náš Blog

HNAČKA – ČO ROBIŤ, ČO JESŤ A KEDY VYHĽADAŤ LEKÁRA

14. mája 2025 by MUDr. Zuzana Mačudová

Čo je hnačka

Hnačka je časté alebo riedke vyprázdňovanie stolice, zvyčajne viac ako trikrát denne. Často ju sprevádza bolesť brucha, kŕče, nutkanie na stolicu alebo pocit neúplného vyprázdnenia. Rozlišujeme:

  • Akútnu hnačku – trvá menej ako 14 dní
  • Chronickú hnačku – trvá dlhšie ako 14 dní

Najčastejšie ide o akútnu infekčnú hnačku, spôsobenú vírusmi, baktériami, nevhodnou stravou alebo stresom. Môže sa vyskytnúť aj ako vedľajší účinok liekov (najmä antibiotík) alebo pri cestovaní.

Cieľom domácej liečby je predchádzať dehydratácii, zmierniť príznaky a podporiť regeneráciu črevnej sliznice.


Odporúčania pre pacientov

1. Pitný režim

Pri hnačke dochádza k výraznej strate tekutín a elektrolytov, preto je dôležitý pravidelný príjem tekutín v malých množstvách.

Odporúčané:

  • voda
  • nesladený čierny alebo bylinkový čaj (harmanček, mäta)
  • rehydratačné roztoky z lekárne (napr. Kulíšek, Fluidex)

Nevhodné:

  • sladené nápoje, džúsy, energetické nápoje
  • káva, alkohol
  • mlieko

2. Diéta pri hnačke (šetriaca strava)

Strava má byť ľahko stráviteľná, nemastná a s nízkym obsahom vlákniny. Jedzte častejšie v malých porciách.

Vhodné potraviny:

  • sucháre, biely chlieb, piškóty
  • banány – upokojujú črevá a dopĺňajú draslík
  • biela ryža, ryžová kaša, varené zemiaky
  • varená mrkva, mrkvová polievka, pyré
  • nastrúhané zoxidované jablko – viaže toxíny
  • číry vývar (zeleninový alebo z chudého mäsa)
  • neperlivá voda, slabý čaj

Nevhodné potraviny:

  • mlieko a mliečne výrobky
  • vyprážané, mastné a ťažké jedlá
  • koreniny, cesnak, cibuľa
  • surová zelenina, celozrnné výrobky, strukoviny
  • sladkosti, koláče, bublinkové nápoje

Po zlepšení stavu zaraďujte nové potraviny postupne – najskôr dusené mäso a varenú zeleninu.


3. Podporná liečba

Okrem diétnych opatrení možno podľa potreby krátkodobo použiť aj niektoré voľnopredajné lieky:

Príklady podporných liekov:

  • Loperamid – zmierňuje črevnú peristaltiku a spomaľuje vyprázdňovanie (vhodné len krátkodobo).
  • Aktívne uhlie – viaže toxíny v tráviacom trakte.
  • Diosmektit  – adsorbent, ktorý chráni sliznicu čriev a viaže škodliviny.

Probiotiká sú odporúčané vždy, najmä pri hnačke spôsobenej infekciou alebo po antibiotikách. Pomáhajú obnoviť rovnováhu črevného mikrobiómu, skracujú trvanie hnačky a znižujú riziko komplikácií.

4. Oddych a sledovanie stavu

Počas hnačky sa odporúča pokojový režim, vyhýbanie sa fyzickej záťaži a dôsledné sledovanie stavu.

Sledujte:

  • frekvenciu a konzistenciu stolice
  • prípadné prímesi krvi alebo hlienu
  • vývoj teploty
  • známky dehydratácie

Kedy vyhľadať lekára

Kontaktujte lekára, ak sa objaví:

  • hnačka trvajúca dlhšie ako 3 dni
  • príznaky dehydratácie: suché ústa, závraty, tmavý moč, slabosť
  • teplota nad 38,5 °C
  • prítomnosť krvi alebo hlienu v stolici
  • silné bolesti brucha
  • hnačka u detí, seniorov, tehotných alebo chronicky chorých
  • hnačka po návrate zo zahraničia
  • hnačka po užívaní antibiotík

Vzorové recepty pri hnačke

Banánovo-ryžová kaša
Ingrediencie: biela ryža, zrelý banán, voda, štipka soli
Komentár: Ryža viaže vodu, banán dodáva draslík – ideálne pre začiatok diéty.

Mrkvová polievka (Moroho recept)
Ingrediencie: mrkva, voda, soľ
Komentár: Podporuje regeneráciu sliznice čriev, viaže toxíny.

Suchárová kaša
Ingrediencie: sucháre, voda alebo rehydratačný roztok, štipka škorice
Komentár: Jemná, výživná a ľahko tolerovaná.

Zemiakovo-mrkvové pyré
Ingrediencie: varené zemiaky a mrkva, trochu soli
Komentár: Zasýti bez podráždenia tráviaceho traktu.

Ryžový odvar na pitie
Ingrediencie: 1 polievková lyžica ryže, 250 ml vody
Postup: Varte aspoň 30 minút, preceďte, podávajte po dúškoch.
Komentár: Vhodný na rehydratáciu a upokojenie čriev.

  • Share
  • Tweet
  • Linkedin

Navigácia v článku

Predošlý článok
Previous post:

Zápal pľúc nie je len „prechladnutie“. Chráňte sa očkovaním.

Ďalší článok
Next post:

Pokyny k príprave na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára

Related Posts
Akútny infarkt myokardu – ako ho rozpoznať a ako mu predchádzať
Akútny infarkt myokardu – ako ho rozpoznať a ako mu predchádzať
17. mája 2025 by MUDr. Zuzana Mačudová

Akútny infarkt myokardu (ľudovo „infarkt srdca“) vzniká náhle, keď sa preruší prívod krvi dočasti srdcového svalu. Najčastejšie ide o upchatie...

Pokyny k príprave na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára
Pokyny k príprave na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára
14. mája 2025 by MUDr. Zuzana Mačudová

Čo je preventívna prehliadka a prečo je dôležitá? Preventívna prehliadka je komplexné lekárske vyšetrenie, ktoré slúži na včasné odhalenie ochorení ešte predtým,...

Leave a Comment Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website

ProfiVLD

Vaša komplexná profesionálna zdravotná starostlivosť

Záhradnícka 319/6, 058 01 Poprad

E: macudova@profivld.sk

052/776 37 92

Ordinačné hodiny

Pondelok - 6:30-12:00 12:30-16:00

Utorok - 7:00 - 13:30

Streda - 7:00 - 14:00

Štvrtok - 7:00 - 14:00

Piatok - 7:00 - 12:30

© 2023 Profi VLD, s.r.o. - All Rights Reserved | Powered by stacked s.r.o.