Soľ je hlavným zdrojom sodíka v našej strave. Odporúčaný denný príjem soli u dospelého človeka je
5 g/deň = jedna čajová lyžička.
1. Sledovať obsah soli na obaloch (etiketách) kupovaných potravín a nápojov. Sledovať obsah soli aj v sladkostiach, v minerálnych vodách.
2. Vysoký obsah je viac ako 1,5 g soli na 100 g v potravinách a viac ako 0,75 g/100 ml v nápojoch. Nízky je 0,3 g soli alebo menej na 100 g výrobku.
3. Uprednostňovať čerstvé výrobky (mäso, ryby, ovocie a zeleninu) pred spracovanými. V spracovaných výrobkoch sa nachádza veľké množstvo skrytej soli, ktorá v nich pôsobí ako konzervant. V prípade konzervovaných potravín vyberať tie, ktoré sú bez pridanej soli.
4. Dávať prednosť „neslaným“ potravinám (napr. neslané orechy, neslané tyčinky a pod.).
5. Na dochutenie jedla používať rôzne bylinky a koreniny (napr. cesnak, zázvor, čili, rôzne vňate, citrón alebo limetka…).
6. Odstrániť zo stola soľničku. Chuťové poháriky si na nižší obsah soli postupne zvyknú.
Potraviny
Šunka
Párok
Niva
Olivy
Čipsy
Slané tyčinky
Množstvo soli/100 g
1,8–2,00 g
2,00 g
3,5 g
6,00 g
1,5 g
8,00 g
Poznámky
vhodnejšie sú čerstvé syry– napr. cottage, žervé…),
Zníženie prí́jmu soli denne má za cieľ ochranu tepien a zníženie tlaku krvi.
Súčasne sa odporúča zvýšiť prijem draslíka, pretože znižuje riziko mozgových cievnych ochorení. Vysoký obsah draslíka majú: paradajky, cvikla, melón, kakao, hrozienka, tekvica, banány, marhule, pomarančový džús a pod